Van idee tot realisatie

Dragende constructie van CLT

Voordelen van CLT

CLT staat voor Cross-Laminated Timber oftewel kruislaaghout. Deze massieve houten platen bestaan uit verschillende lagen hout (vuren) die kruislings op elkaar gelijmd zijn.

Bij Solidhome Group gebruiken wij CLT-panelen voor de vloer, wand en het dak (casco / dragende constructie).

Bouwen met CLT biedt verschillende voordelen ten opzichte van meer traditionele bouwmethoden.
Hier zijn een aantal van de belangrijkste voordelen:

Snelle bouwtijd

De CLT-panelen worden geprefabriceerd aangeleverd en kunnen daardoor snel door ons worden geassembleerd, waardoor de bouwtijd van de woning aanzienlijk kan worden verkort.

Energie-efficiëntie

CLT-panelen hebben een hoge thermische isolatiewaarde, waardoor de woningen energiezuiniger zijn en minder verwarming en koeling nodig hebben.

Milieuvriendelijkheid

CLT is een duurzaam bouwmateriaal dat afkomstig is uit hernieuwbare bronnen. Het heeft ook een lage CO2-voetafdruk omdat hout CO2 opslaat, wat bijdraagt aan de vermindering van de koolstofemissies.

Sterkte en stabiliteit

CLT-panelen hebben een hoge structurele sterkte en stabiliteit, waardoor ze uitermate geschikt zijn als dragende elementen in onze prefab woningen. Ze kunnen grote belastingen dragen en bieden een solide basis voor de rest van de constructie.

Flexibiliteit in ontwerp

CLT-panelen worden in verschillende vormen en afmetingen geproduceerd, waardoor er veel flexibiliteit is in het ontwerp van de prefab woningen.

Esthetische kwaliteiten

CLT heeft een warme, natuurlijke uitstraling die bijdraagt aan de esthetiek van de woningen en het interieur. Het kan ook worden afgewerkt met verschillende materialen om een breed scala aan visuele effecten te creëren.

Vooroordelen van CLT

Hoewel CLT veel voordelen heeft, zijn er ook enkele vooroordelen die soms aan dit bouwmateriaal worden toegeschreven. Het is belangrijk om op te merken dat deze vooroordelen niet altijd op feitelijke basis berusten en dat ze kunnen variëren afhankelijk van de specifieke context en perspectieven.

Hier zijn enkele veel voorkomende vooroordelen met betrekking tot CLT:

Brandbaarheid

Er bestaat een misvatting dat hout als bouwmateriaal intrinsiek brandbaar is. Hoewel hout inderdaad brandbaar is, heeft CLT echter een goede brandweerstand vanwege zijn dikke houtlagen en de manier waarop het wordt geconstrueerd. Bovendien kunnen CLT-panelen worden behandeld met brandvertragende middelen om hun brandbestendigheid verder te vergroten.

Milieueffecten

Hoewel CLT als een milieuvriendelijk bouwmateriaal wordt beschouwd, zijn er soms zorgen dat de productie ervan een negatieve impact kan hebben op bossen en de biodiversiteit. Het is belangrijk om duurzaam beheerde bossen te gebruiken en de herkomst van het hout te controleren om deze zorgen te verminderen.

Beperkte toepassingsmogelijkheden

Sommige mensen denken dat CLT alleen geschikt is voor bepaalde soorten gebouwen, zoals laagbouw of woongebouwen. In werkelijkheid kan CLT echter worden gebruikt voor een breed scala aan constructies, waaronder kantoren, geschakelde woningen en zelfs hoogbouw.

Kosten

CLT kan duurder zijn dan traditionele bouwmaterialen in termen van initiële kosten. Hoewel de materiaalkosten hoger kunnen zijn, kunnen de voordelen op het gebied van bouwtijd, energie-efficiëntie en andere factoren uiteindelijk de totale kosten in de levenscyclus van een woning verminderen.

Kom in contact

 

Ben je benieuwd naar onze maatwerk oplossingen? Vul hieronder je contactgegevens in en wij nemen binnen 48 uur contact me jou op om je wensen te bespreken.